beeldhouwster

maite duval

Geboren Renazé26 maart 1944
Overleden Zutphen2 november 2019

Kunst en cultuur waren haar lust en haar leven. Duval kon onmogelijk zonder. Genietend en meelevend als toeschouwer bij de opera, bij film- of dansvoorstellingen, bij het nieuwe literair café en onlangs bij de viering van 175 jaar boekhandel Van Someren & Ten Bosch. Maar ook buiten de stad, recentelijk nog, in Amsterdam, waar zoon Barend woont, en in Parijs. Overal proefde ze aan de kunst en deelde ze haar ervaringen met gelijkgestemden.

Duval werd geboren in Frankrijk, woonde al lang in Nederland, maar kreeg de taal nooit helemaal onder de knie, behield altijd haar sterke Franse accent. ,,Voor haar klonken woorden als ‘kruik’ en ‘kruk’ hetzelfde’’, zegt Mathilde. ,,Ze kon dus zeggen: ik neem een kruk mee naar bed.’’ Het was een van haar charmes.

 

kunstschilder

martien de kler

Edith Meijering

 

 

Meijerings schilderijen waren over de hele wereld te zien. Van de Wall Gallery in Rotterdam tot op exposities in New York en Oakland. Meijering vergaarde internationaal aanzien. Dat alles vanuit haar atelier aan de Kolenstraat in het centrum van Zutphen, waar ze ruim dertig jaar schilderde.

Het leverde haar in 2019 een plekje op in de tentoonstelling Zutphense Uitblinkers in het Stedelijk Museum, met daarin 25 Zutphenaren die hebben bijgedragen aan de naam en faam van Zutphen.

ze zal enorm worden gemist om haar kunst en wie ze was, rust zacht Edith