Beleef het Panorama Zutphen

 

De Zutphense pentekenaar Henk Bouwman (Weesp, 1950), heeft zich gespecialiseerd in gedetailleerde stadsgezichten. Uiteraard is zijn eigen stad Zutphen een geliefd onderwerp. In 2011 was een overzicht van zijn werk te zien in de tentoonstelling Het wonderlijk detail in het Stedelijk Museum Zutphen.

Rond deze tijd startte hij met zijn meest ambitieuze project tot nu toe, dat een ode aan zijn woonplaats moest worden. Na een bezoek aan het bekende Panorama Mesdag in Den Haag ontstond bij Bouwman het idee voor het Panorama Zutphen. In het najaar van 2011 liet hij door fotograaf Jan Westerbeke, vanaf een hoogwerker aan de overkant van de IJssel, foto’s van het typerende IJsselfront van Zutphen maken. Deze foto’s dienden als uitgangspunt voor een bijna zes meter lange pentekening die hij op 21 februari 2015 na meer dan 1.000 tekenuren voltooide. Wekelijks werkte hij in het Stedelijk Museum Zutphen aan zijn panorama en gaf daarbij tekst en uitleg aan het geboeide museumpubliek.

Bouwmans monnikenwerk werd ook op de voet gevolgd door diverse regionale en landelijke media, die meerdere malen aandacht besteden aan zijn bijzondere prestatie. Met potlood en inkt heeft hij met uiterste precisie een dromerige sfeer gecreëerd met slechts een illusie van menselijk leven ondanks zijn visuele beperking van slechts 20% zicht. Het Panorama Zutphen wordt vanaf 29 mei 2015 tentoongesteld in een speciaal gemaakte presentatie in de lounge van het Museum cafe dat zich bevind in het Hampshire Hotel S,Gravenhof 3 in Zutphen.

terug naar de vorige pagina